torsdag 27 januari 2011

Daniel Kristoffersson: Franz Kafka - Processen

Sha Sha bloggen! Idag hade jag på mig en skjorta ifrån MQ och ett par jeans ifrån Zara... Skoja bara!
  
Jag har börjat läsa boken Processen som är skriven av Franz Kafka. Under bokens gång får vi följa huvudpersonen Josef K. genom hans process i domstolen och hans vardag. Det känns som att processen tar hårt på honom och att han inte längre är den man han en gång varit. Hans nya förmåga att handla först och tänka sen, är något som gör att han ständigt sjunker längre och längre ner i rättssystemets mörka hålor. Med tiden blir processen allt mer kaotisk. Och detta speglar sig självklart även i Josefs vardag. 

Jag upplever Josef K. som en vanligtvis förstående, intelligent, driven och mycket artig person.
Men rättsprocessen och ovissheten om varför han är häktad, tynger ständigt ner honom och plockar fram hans sämre sidor. Detta gör att Josefs personlighet förändras mycket under bokens gång. Den en gång så eftertänksamma och försiktiga Josef, byts ut mot en mycket mer spontan och många gånger rent utav dumstridig Josef.

Daniel Kristoffersson
TE3B

8 kommentarer:

  1. Caroline Svederberg NV3B

    Sha sha bloggaren…

    Att processen har en inverkan på K:s vardag vill jag verkligen hålla med dig om. Jag skulle till och med vilja hävda att processen med tidens gång blir hela hans vardag var han än befinner sig och hur han än försöker att blunda för dessa tankegångar. Att processen upptar hela hans mentalitet påstår även advokat Huld då han delger K. följande; ”Det förhåller sig ju inte som vid andra rättsfall, de flesta fortsätter att leva som de brukar leva och besväras inte mycket av processen, om de har någon bra advokat som har tagit sig an dem” (s.193). Trots att K. innehar en advokat besväras han djupt av processen och det är detta advokat Huld försöker att beskriva för K. samtidigt som han försöker förmedla att han kommer att sköta processen åt K. fullt ut, något som K. djupt misstror då K. anser att hans process pågått under en allt för lång samt utdragen period. K. blir också oerhört upptagen med att begrunda sin process även på sitt arbete som prokurist, där han blir av med sina kunder då vicedirektören visar ett större engagemang jämfört med K. Vicedirektörens aktioner leder naturligtvis till att K. känner sig lite ”trampad på tårna” men samtidigt känner han att processen är det enda hans tankar kan vigas åt i detta nu.

    Kafka väljer att inte förtälja varför K. har kommit att bli häktad. Detta anser jag bero av att han vill skildra det samhälle han en gång upplevde. I detta samhälle kunde vem som helst bli häktad utan att få svar på varför, ja utan att få svar på något alls rörande processen. På detta sätt går det till ännu idag i flertalet diktaturer, där rättssystemet inte är särskilt funktionellt enligt min åsikt. Självklart påverkas K. av ovissheten om varför han kommit att bli häktad. Dock kan det även vara så att K. faktiskt är häktad utan motiv, då Kafka ville påvisa det system som faktiskt existerar på vissa platser där detta förfarande både är en sanning och ett faktum.

    Trots att vetskapen om orsaken, om det finns en orsak, till häktningen inte är känd av vare sig K. eller läsaren, kan man dock ta del av viss information om själva brottmålsprocessen. Detta exemplifierar jag genom ett par citat: ”Framför allt, farbror, sade K., är det inte alls fråga om någon process vid den vanliga domstolen” (s.105) eller ”Jag visste inte, sade han, att man kan anlita advokat i en sådan sak” (s.107). För att påvisa ytterligare exempel framkommer, då K. talar med köpman Block, att advokat Huld också åtar sig vanliga mål, till skillnad från K:s mål som i och med denna konversation uppfattas som något annat än ett vanligt mål. Dessa informationer, och några där utöver, är de som K. och därmed också läsaren får ta del av, men varför han är häktad förblir en outgrundlig fråga.

    SvaraRadera
  2. Antonia Nv3A

    Det är klart att Josef K djupt påverkas av denna process till vilken han varken vet anledning eller utgång. Att kontinuerligt behöva begrunda hur han ska ta sig ur denna process helskinnad gör att hans tankar alltför ofta dras allt längre bort från det som tidigare var hans vardag, arbetet som prokurist på banken. K.s process och tankspriddhet utnyttjas dock gladeligen av vicedirektören som tar tillfället i akt att överta några av Josef K.s kunder när K. skyndar iväg för att förhöra sig om sin process med målare Titorelli. ”Mina herrar, det finns ju en mycket enkel utväg. Om ni vill hålla till godo med mig, övertar jag gärna förhandlingarna i stället för herr prokuristen.”

    K. hyr ett rum (är inneboende) på ett pensionat vilket ägs av en äldre dam, fru Grubach. Fru Grubach är en mycket ömsint kvinna som har all respekt för Josef K. Vad han än skulle kunna tänkas hitta på skulle hon ha överseende med det. Om detta överseende baseras på den större summa pengar som hon lånat av K framgår inte.

    Josef K är inledningsvis inte sen med att poängtera sin höga ställning i samhället. När han för första gången har ett längre samtal med fröken Bürstner, som bor på samma pensionat, (han hade tidigare knappast ”växlat mer än formella hälsningar” med henne tidigare) berättar han ogenerat om den affektion fru Grubach har för honom: ”fru Grubach… rent av beundrar mig och obetingat tror på allt vad jag säger” ”…och hon kommer att tro det utan att förlora förtroendet för mig, så stor tillgivenhet hyser hon för mig.” I mina öron låter denna kommentar som om den skulle kunna komma från ett bortskämt barn som fått alldeles för mycket uppmärksamhet och därmed fyllts av en alltför stor självkänsla.

    K. är förutsägbar, kontrollerad och regelstyrd i yrkesrollen och gentemot andra, men i förhållande till kvinnor är han oberäknelig och impulsiv och handlar utan tanke på konsekvenserna. När han släpper kontrollen bubblar undertryckta känslor fram. Josef K.s relation till kvinnor visar på en del av hans personlighet som tydligen skiljer sig från den korrekte prokuristens uppträdande. Josef K.s märkliga sätt att bemöta yngre kvinnor leder till att dessa möten snabbt blir väldigt intima. I något av fallen är kvinnans vilja att framkalla denna reaktion medan K. i andra fall missbedömer situationen. Men någon egenskap som attraherar kvinnor besitter Josef K. För övrigt kan nämnas att flertalet av kvinnorna i boken tycks vara välvilligt inställda till erotiska eskapader med K., de kräver ingen övertalning.

    SvaraRadera
  3. Emma Möller Nv3B

    Roligt att ni tog upp han något annorlunda beteende mot kvinnor. Vill bara påminna om att han i början på boken "attackerar" den intet ont anande fröken Bürstner på sidan 39. Denna vändning är nog dem som jag anser mest förundransvärd i boken så här långt. Vart kom det ifrån. Han hade bett henne om hjälp och skulle just gå sen så bara kysser han henne. Nån som kan förklara hur han tänkte där eller är detta bara ett prov på hans dumdristighet.

    SvaraRadera
  4. Caroline NV3B

    Detta beslut som K. väljer att ta, nämligen att kyssa maskinskriverskan fröken Bürstner, kan jag se som en vädjan om mänsklig kontakt från K:s sida. K. har under en mycket kort tid vetat om sin häktning, vilken dessutom inte alls förlöper som han tänkt sig då han som vanligt ombedes gå till banken för att diskutera investeringar och även i övrigt får chans att leva sitt liv i samma harmoni som han tidigare gjort. Detta är något han i hög grad verkar förvånas över, och ett skeende inom rättssystemet också jag som läsare tvingas överraskas av. I detta skeende och denna ovisshet ser K. fröken Bürstner som en god samtalspartner ty hon måste vara objektiv då hon inte innan detta samtal sällskapat med K. och fröken Bürstner har därmed heller inte hunnit skaffa sig en åsikt om denne. Att K. vill resonera med fröken Bürstner om att hennes rum tidigare reformerats en aning tror jag mig förstå att han endast använder som täckmantel för att få samtala om sina innersta känslor angående processen och därmed få känna ett uns av medlidande.

    Även om det är osäkert varför K. valde att agera som han gjorde denna kväll hos fröken Bürstner anser jag det vara ännu lite mer tveksamt varför hon gick med på denna kyss då hon avvisade honom från rummet med en trött ton: ” Men var nu snäll och gå och lämna mig ensam. Jag har nu större behov av det än förut. Av de få minuter, som ni bad om, har nu blivit en halvtimme eller ännu mer.” (s. 39). Mitt förslag till svar är att hon ville bli kvitt K. genom detta uppoffrande eftersom hon efter denna kväll aldrig mer talade med honom. Endast genom fröken Montag, fröken Bürstners väninna, talade de en enskild gång.

    Trots att fröken Bürstner senare inte visade sig villig till några ytterligare amorösa stunder fanns det, som tidigare nämnts, andra kvinnor som visade sig öppna för denna man. Jag talar då om flickan vid sessionen samt flickan Leni som arbetar hos advokaten. Dessa kvinnor bortförklarar andra kärleksrelationer för att K. ska se åt dessa och vill mer än gärna inneha en bekräftelse från K. Så påstår flickan Leni följande: ”Det är inte det det hänger på, sade Leni och lade armen över ryggstödet och såg på K., men ni tyckte inte om mig och tycker förmodligen inte om mig nu heller.” (s. 116). Dessa hårda ord spiller hon över sig själv för att erövra K:s bekräftelse. Förklaringen till varför kvinnorna anser honom vara attraktiv talar också advokat Huld om då han påstår att Leni anser häktade människor vara vackra, men man kan också tänka sig att dessa flickor tyr sig till K. då han innehar en hög ställning som prokurist, trots sin häktning. K. har också en älskarinna vilket Kafka väljer att förklara genom följande citat: ”Dessutom gick K. en gång i veckan till en flicka vid namn Elsa, som om nätterna, ända fram till sent på morgonen, var uppasserska på en vinstuga och om dagarna bara tog mot sådana besök att hon kunde ligga kvar i sängen” (s.27). Kanske är det genom Elsa K. lärt sig hur kvinnor önskas behagas genom uppmärksamhet samt komplimanger och därmed innehar han också en tilldragande verkan.

    SvaraRadera
  5. jag håller med dig fullt ut om att han blir allt stressad och han vet tillslut inte riktigt vad han ska ta sig till, eftersom han måste komma på hur han ska visa för alla att han är oskyldig. och när han har allt detta i huvudet så går hans ilska ut på alla andra istället för att tänka på vad han säger eller gör så gör han det bara och tänker efter när han redan har gjort det.

    ett citat som herr K. frågar är "vad är meningen med denna stora organisation?" och herrarna som berättar för herr K. att han är häktar säger " meningen är den att oskyldiga människor häktas"
    med detta kan man dra slutsatsen att det finns en stor organisation som håller koll på herr K. och alla andra även om de inte är inspärrade.

    jag tänkte bara att herr K. visste ju inte varför han blev häktad eftersom han tror att han inte har gjort något fel, för herr K. brukar vara en redig och snäll människa. men det jag ville komma fram till va att eftersom denna organisation kunde hålla koll på människor utan att dom kanske vet det så har säkert herr K. gjort något fel utan att han tänkte på det själv men organisationen såg det.

    SvaraRadera
  6. det var från mig Sofia Lans nv3B

    SvaraRadera
  7. Jag håller helt med om att Josef K påverkas starkt av processen, jag har också fått uppfattningen att han är en man som är förstående, intelligent, driven och artig men att processen får honom att agera på ett sätt som inte är likt honom.
    Jag tycker att det känns som om hans ovisshet om vad som kommer att hända och varför han är häktad påverkar hans beteende gentemot sin omgivning. Det känns också som att han inte riktigt kan kontrollera sina känslor och impulser och hans förmåga att säga och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har försvunnit. Det tycker jag känns som något han brukar kunna göra i vanliga fall. Jag tycker även att han har blivit på grund av processen lite disträ och har fått svårt att fokusera på rätt saker.

    Trots detta tycker jag att han agerar förhållandevis lugnt med saker som handlar om processen. Detta med tanke på allt han har fått gå igenom och den ovisshet han lever i.

    Emelie Nilsson
    TE3B

    SvaraRadera
  8. Emma Möller Nv3B

    var hängs allting upp på den process som Josef K. går igenom jag tycker man får en mycket bra bild av vad han är för person eftersom att i allt han gör och försöker håller sig normal.

    Som när han kommer till rannsakningsdomaren och denne säger du är 1 timme och 5 min försenad då svarar K. hellre än erkänna att han inte visste vilken tid han skulle komma att Låt så vara att jag kommit sent, nu är jag här i alla fall här. Med detta svar vinner han inget hos domaren. men nån kanske ser detta på ett annat sätt än jag?

    SvaraRadera